logo igeo

News and Announcements

''The Future of Weather, Climate and Water across Generations.''

04.03.2024
"At the Frontline of climate Action"
Hosted By Instutite of Geosciences Meteorology Department's Initiative.
 

International Conference On Environment, Climate And Earth Sciences

08.02.2024

ECES 2024 welcomes contributions in theory and analysis of environment, climate, earth sciences, and related fields, including methods, techniques & innovation, applied to reduce the risks related to society

ECES 2024 conference will be held ONSITE, the online option is offered only for foreign participants

Overview of the open lecture, The environment and its associated hazards by Dr. Massimo Chiappini

07.02.2024

The open lecture, The environment and its associated hazards by Dr Massimo Chiappini, Director of Department of Environment of the National Institute of Geophysics and Vulcanology (INGV), Rome, Italy, is organised by the Institute of Geosciences (IGEO) in close collaboration with the Polytechnic University of Tirana (UPT), Albania.

Albania's Institute of Geosciences (IGEO) and GEM Partnership

18.04.2023
Institute of Geosciences (IGEO) - Albania and GEM-Italy are currently working on a 1-year project to update its national seismic hazard model. In the first workshop held in January, GEM had the opportunity to chat with Edmond Dushi, Seismologist and Vice Director of the Institute of Geosciences, (IGEO); and Anila Xhahysa, Structural Engineer and Head of the Seismology Department (IGEO) about the importance of the partnership and what motivated IGEO to partner with GEM.

The International Scientific Symposium on ''The Earthquake of November 26, 2019

28.03.2023
The International Scientific Symposium on "The Earthquake of November 26, 2019
The International Scientific Symposium on the theme "Earthquake of 26 November 2019 with a magnitude of 6.4 in Durrës, Albania: Regional Seismicity, Regional Geodynamics and Seismic Risk", (ISDE-2023)", organized by IGJEO in collaboration with "Albanian Association of Earthquake Engineering (AAEE) ), Tirana, Albania" and "Empowerment Project Foundation (EMPRO), Tirana, Albania" held on March 28-29, 2023, at the Tirana International Hotel & Conference Center, Tirana. With the participation of one of the most well-known scientists from the USA, Mark Peterson, who is quite famous in the international arena in the field of seismology/earthquake risk, as well as many other well-known names in Europe and beyond. During the proceedings of the conference, presentations were held from the latest studies related to earthquakes and the field of seismology in the country and in the region. Special importance was given to Seismic Maps published by IGJEO....

Earthquake in Klos 15.01.2023

16.01.2023
On January 15, 2023, at 22:37:21 (local time), the Institute of Geosciences has located an earthquake with a magnitude of 4.7

Latest news on seismic activity in Klos, January 2023

14.01.2023
A seismic activity has started yesterday on 13/01/2023, in the south of the city of Klos.

Takim në IGJEO me përfaqësues nga Qendra e Menaxhimit të Krizave në Maqedoninë e Veriut

02.12.2022
Vizita në ambientet e IGJEO, nga z. Stevko Stefanoski, Qendra e Menaxhimit të Krizave në Maqedoninë e Veriut, angazhuar nga JICA, për të sjellë ekspertizen e tyre mbi sistemin e mirëmbajtjes dhe përpunimit të të dhënave.

13 Tetori ''Dita Ndërkombëtare e Zvogëlimit të Riskut nga Fatkeqësitë”.

13.10.2022
Drejtori i Përgjithshëm i Agjencisë Kombëtare të Mbrojtjes Civile, së bashku me përfaqësues të projektit të #UNDP, vizituan mjediset e Institutit të Gjeoshkencave #IGJEO, duke theksuar rëndësinë e IGJEO në Paralajmërimin e Hershëm.

Trajnim në Qendrën Kombëtare të Monitorimit Sizmik

13.09.2022
Prof. Emeritus Jens HVSKOV, Sizmolog prane NORSAR, Universiteti i Bergen, Norvegji, zhvilloi sot për specialistët e monitorimit, në Qendrën Kombëtare të Monitorimit Sizmik mbi aspekte të përpunimit rutinë dhe lokalizimit të tërmeteve!

Panairi i Punës

02.06.2022
Pjesëmarrja në Panairin e dytë të Punës organizuar nga Universiteti Politeknik i Tiranës. Pjesemarresit e IGJEO me ane te nje stende prezantuan produktet dhe punën e IGJEO.

Simpoziumi i Parë Ndërkombëtar Shkencor ''GJEOSHKENCAT, ARRITJET DHE SFIDAT PËR TË ARDHMEN''

25.11.2021

Në kuadër të 70-Vjetor-it te themelimit te Universitetit Politeknik te Tiranes, Instituti i Gjeoshkencave, organizoi Simpoziumin e Parë Ndërkombëtar Shkencor "GJEOSHKENCAT, ARRITJET DHE SFIDAT PËR TË ARDHMEN", me pjesëmarrjen e Drejtorit Prof. Dr. Ylber Muceku, rektorit Prof. Dr. Andrea Maliqari, zv.Ministrit te Infrastrukturës dhe Energjisë z. Ilir Bejtja, stafit akademik nga Universiteti Politeknik, përfaqësuesve te institucioneve te ndryshme partnere tonat, studentët, ekspertëve të fushave përkatëse, pjesëmarrës nga institucione publike dhe private, etj.

Falenderojme: GIZ, Qeverine Gjermane (German Cooperation) dhe Kompanine EUROSIG-INSIG me mbeshtetjen e të cilëve u be i mundur organizimi i ketij Simpoziumi.

Simpoziumi u zhvillua ne ambientet e Hotel Mondial, në datën 25 nëntor 2021 dhe ishte i ndarë ne dy sesione:

Sesioni i Pare: Gjeologjia dhe Sizmologjia

Sesioni i Dyte: Hidrologjia dhe Meteorologjia